11 onödiga saker i köket som du kan slänga
Rensa ur de här prylarna och få ett luftigare kök med bättre översyn och trevligare känsla.
1. Onödiga dubbletter
Ibland har man en känsla av att rivjärn, skalare, konservöppnare, saxar, vinöppnare, vispar och decilitermått på något sätt klonar sig. Välj ut dina favoriter och skänk bort resten. Eller varför inte ta med dubbletterna till köket på sommarstugan eller kontoret?
2. Redskap som bara kan användas till en sak
Vitlökspressen och potatisskalaren må vara relativt flitigt använda kompisar i kökslådan, men helt ärligt – hur många gånger har du använt äppelklyftaren? Ta en ordentlig funderare på vilka redskap du faktiskt behöver och vilka som mest samlar damm – och gör dig av med de senare.
3. Ånginsatser och ångkokare
Tro det eller ej – mikron fungerar precis lika bra. Nästa gång du ska smälta choklad eller smör, sätt det i en glasskål och låt mikron göra jobbet. Grönsakerna tillagas också precis lika bra i mikron, och du kan ställa fram skålen direkt på bordet.
4. Vakuumpumpar och -korkar till vin
Det finns en uppsjö av prylar vars syfte är att förhindra syre från att förstöra vinet i redan öppnade flaskor. Men enligt tester utförda av Good housekeeping, kan exempelvis vakuumpumpar och -korkar tvärtom ge vinet en sämre smak. Förvara i stället flaskan i kylskåpet och se till att hitta någon som kan hjälpa till att dricka upp vinet.
Läs även: De 6 värsta misstagen vindrickare gör
5. Matlådor och andra plastburkar
Du öppnar köksskåpet och ut fullkomligen rasar ett berg av matlådor, tomma glassförpackningar och udda plastlock till burkar som sedan länge varit försvunna. Känns det igen? Sortera bort lådor och lock som är udda, trasiga eller helt enkelt överflödiga och återvinn dessa.
6. Gigantiska knivställ
De ser ståtliga ut, men de flesta brukar hitta en eller två favoritknivar medan resterande tio mest samlar damm i det enorma knivstället som tar upp mycket plats på bänkskivan.
7. Grillpannor
Kött blir bara brynt när det är i direkt kontakt med pannans galler, så när du använder en räfflad grillpanna använder du bara 50 procent av ytan. Det resulterar i slappa hamburgerbiffar utan särskilt mycket smak. Använd en vanlig stekpanna eller den riktiga grillen nästa gång!
8. Juicepressen
Den må vara en av de trendigaste prylarna de senaste åren, men en bättre mixer kan faktiskt hantera bär, äpplen och till och med grönkål lika bra som den utrymmeskrävande juicepressen. Plus att du tar tillvara fruktköttet som faktiskt är riktigt hälsosamt.
9. Apparater som gör (nästan) samma sak
Har du en brödrost och ett smörgåsjärn? En stavmixer och en vanlig mixer? Ett våffeljärn och en paninipress? Då är det kanske dags att rationalisera bort dubbletterna och frigöra lite bänkyta.
10. Sås från snabbmatsrestaurangerna
Har du också en låda full av de där små påsarna med soja, ketchup eller senap som man får med när man beställer mat från exempelvis snabbmatsrestauranger eller sushiställen? Kanske ligger där också oanvända ätpinnar, servetter och pizzamenyer? Gör en ordentlig utrensning och använd lådan till bättre saker.
11. Gamla kryddor
Vi är ledsna att behöva säga det, men många av smaksättarna i din kryddhylla har förmodligen passerat bäst-före-datumet. Kontrollera datumen ett par gånger per år för att utnyttja kryddorna till max. Hittar du ingen datumstämpel? Ta en nypa mellan fingertopparna och lukta – om kryddan inte längre doftar särskilt mycket är det dags att ersätta den.
Läs även: 8 smarta knep för att spara tid i köket
Källa: Good housekeeping