6 snacks som inte är så nyttiga som du tror
1. Bananchips
Torkad frukt innehåller överlag mycket fruktsocker naturligt. Men det innehåller också fiber, vitaminer och mineraler. Däremot kan färdiga bananchips som du hittar i till exempel hyllan med naturgodis innehålla mer än bara torkad banan. Gillar du torkad frukt är det alltså bättre att du gör den själv med enbart banan som ingrediens. Ugnsbaka tunna bananskivor på en plåt i så låg värme som möjligt i cirka två timmar.
2. Knäckebröd
Det finns en mängd olika varianter på knäckebröd och näringsaspekten är minst lika bred som utbudet. Att det är just knäckebröd innebär inte att det är ett nyttigt mellanmål. Läs innehållsförteckningen och håll utkik efter ingredienser som palmolja och tillsatt socker. Välj istället knäckebröd med få ingredienser men med fullkorn, nötter och frön.
3. Glutenfritt bröd
De senaste åren har allt fler ställt sig bakom rön som visar på att gluten i för stora mängder är dåligt för oss, oavsett om vi är glutenintoleranta eller inte. Det har också gjort att utbudet på glutenfria produkter har ökat rejält. Men glutenfria produkter innebär inte att produkten per automatik är nyttigare än andra. I många fall innehåller den glutenfria produkten ingredienser som höjer blodsockret mer än produkten med gluten. Om du därför inte måste välja glutenfria produkter kan det ibland vara nyttigare att välja den med gluten.
Recept: 7 nyttiga snacks och tilltugg
4. Charkprodukter
En bit korv eller skinka som mellanmål är väl okej? Det innehåller ju stora mängder protein och bör således vara ett bra alternativ. Eller? Nej, faktum är att charkprodukter ökar risken för att drabbas av cancer. Livsmedelsverket har tidigare gått ut med en varning och tipsar om att byta ut charkprodukter mot bönor, kikärtor, linser eller tofu.
5. Yoghurt
Smaksatt yoghurt, oavsett om det är vanilj eller frukt, är i princip alltid sötad med socker eller sötningsmedel. Välj istället en helt naturell yoghurt och söta själv med bär, honung eller frukt. Ett tips är att mixa yoghurt med bär och lite honung i en mixer för att få till både konsistens och färg. Att mixa allt fungerar oftast bättre om man har barn som är vana vid en särskild fruktyoghurt och inte vill byta sort.
6. Müsli
Även müsli har ett brett utbud av sorter och därmed innehållsförteckningar. En del producenter tillsätter socker för att få en sötare smak medan andra väljer att använda naturlig sötma i form av dadlar och bär. Det är också vanligt att en del müsli använder mer fett för att få till en godare smak. Gör gärna din egen müsli istället med havregryn, vetekli, frön, torkad frukt (som du har torkat själv) och nötter.