Plommongrillat kalkonbröst med sötpotatispuré och äppelsky
4 personer
ca 65 min
Plommongrillat kalkonbröst:
2 stora kalkonfiléer
1 dl torkade aprikoser
1 dl katrinplommon
färska örter, t ex salvia och rosmarin
1 msk rivet apelsinskal
1–2 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning
Sötpotatispuré:
4 mellanstora sötpotatisar
olivolja
50 g smör
1 krm riven muskot
salt och nymalen svartpeppar
Sås:
1 schalottenlök
1 syrligt grönt äpple
5 dl mörk oxbuljong
1 dl rött vin
1 msk smör
maizenasalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Hacka aprikoserna, katrinplommonen och örterna. Lägg dem i en skål och blanda dem med rivet apelsinskal och honung. Fyll filéerna med frukten och bind ihop dem med steksnöre. Krydda med salt och peppar och bryn filéerna runt om i en stekpanna med smör. Lyft ur filéerna och lägg dem i en ugnsfast form. Diska inte ur stekpannan. Stek klart filéerna i ugn i 175° cirka 20 minuter. Kontrollera med stektermometer att innertempen är 68°.
Skala och dela sötpotatisen i små kuber. Ringla över lite olivolja och rosta dem i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30 minuter.
Sätt tillbaka stekpannan, med skyn från kalkonen, på plattan. Skala och hacka lök och äpple fint och tillsätt. Låt fräsa någon minut. Häll i buljongen och rödvinet och låt sjuda utan lock i ca 15 minuter. Tillsätt smör. Häll såsen i en matberedare och mixa slät. Häll tillbaka den i stekpannan och red eventuellt av med lite maizena. Smaka av med salt och lite svartpeppar.
Ta ut sötpotatisen och mosa den tillsammans med smör och kryddor. Dela kalkonfiléerna på mitten och servera tillsammans med sky och sötpotatismos.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner