Örtbaguette med citronsalt
1 timme och 20 minuter
Anpassa mängden grahamsmjöl efter smak.
1 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
1 pkt frysta, tinade örter typ provensalska
1 finhackad vitlöksklyfta (valfritt)
1 tsk salt
1–2 dl grahamsmjöl
1–1,1 dl liter vetemjöl
1 ägg (till pensling)
citronflingsalt
Smula ner jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet. Lite till att börja med så att jästen löser sig. Tillsätt örter, salt och eventuellt vitlök och blanda runt.
Vänd ner grahamsmjölet och därefter vetemjölet och arbeta degen väl. Låt jäsa i cirka 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i tre lika stora delar. Rulla ut varje del till en lång rulle, vrid runt och lägg på en bakpappersförsedd plåt.
Pensla baguetterna med uppvispat ägg och strö därefter på några nypor citronflingsalt eller vanligt flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 17–20 minuter på 220°.