Örtgriljerade lammracks och sockerärter
Tid: 40 minuter (inkl såsen)
Tips! Lammracks (lammkotlettraden med benen kvar) är en styckningsdetalj som kan vara bra att förbeställa.
Du behöver:
ca 1,3 kg lammracks
flingsalt och nymalen svartpeppar
olivolja (till stekning)
1 kruka persilja
1 kruka rosmarin
1 citron (rivet skal)
2 vitlöksklyftor
100 g smör
1 dl ströbröd
400 g sockerärter
500 g cocktailtomater
1 dl svarta oliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Putsa lammracksen. Salta och peppra runt om. Bryn dem i omgångar olivolja i en stekgryta 2 minuter/racks. Mixa persilja, rosmarin, rivet citronskal, skalad vitlök och smör i matberedare till en jämn smet. Rör ner ströbrödet och klappa in/bred på örtgriljeringen på lammracksen. Lägg köttet, sockerärterna, tomaterna och oliverna på ett ugnsfast fat. Grilla racksen i mitten av ugnen ca 15–20 minuter, eller till önskad innertemperatur (vid 55° är köttet fortfarande rosa). Dela racksen i portionsbitar och servera med grönsakerna, sås och bröd.
Till detta gör du en…
Salsa romesco
ca 6 dl
Låt gärna såsen stå svalt och dra innan servering. Blir det (mot förmodan) något över passar såsen väldigt bra också till exempelvis bakad potatis, grillat eller stekt kött och grönsaker.
Du behöver:
225 g rostad paprika (finns på burk, t ex av märket Zeta)
100 g mandel (skållad och skalad)
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chili flakes
1 tsk salt
2 dl olivolja
1 dl matolja
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till såsen utom oljan i matberedare. Fortsätt mixa, och tillsätt oljan i en tunn stråle genom matarröret.
Av: Peter Norman och Marita Johansson
Foto: Mikael Strinnhed