Örtrubbad laxsida med honungsrostade nötter, dillpesto och pickade grönsaker
Örtrubbad laxsida med honungsrostade nötter, dillpesto och pickade grönsaker
6–8 personer Tid: 1 timme + 1 timmes marinering
Mumsig lax med spännande tillbehör blir påskbordets stjärna. Serveras ljummen.
sallad med picklade grönsaker:
100 g blandad sallad (t ex maché, mangold, rucola)
1 bunt sparris
200 g fetaost
1 apelsin (filéad)
3–4 rödbetor (blanda gärna polka och röda)
3–4 morötter
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kardemummakorn
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 stjärnanis
Skölj salladen.
Koka sparrisen al dente några minuter i saltat vatten. Ta upp dem och skölj av i kallt vatten. Dela dem på mitten. Skär av skalet på apelsinen och skär därefter ut fi léerna med en vass kniv. Skala och ansa rödbetorna och morötterna. Skiva dem tunt med hjälp av mandolin eller osthyvel. Om du använder röda betor, lägg dem en stund i ett kallt vattenbad och byt vattnet ett par gånger, så att de ”blöder” av sig. Koka upp ättika, socker, vatten och alla kryddor. Låt lagen svalna lite. Slå den ljumma lagen över rotfrukterna. Låt dra 1–2 timmar, eller medan du förbereder resten. Tänk på att grönsakerna tappar färg om de får stå för länge i lagen.
honungsrostade pistaschnötter:
1 tsk äggvita
1 dl pistaschnötter
1 msk honung
1 krm salt
Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitan lätt. Blanda nötterna med äggvita, honung och salt. Rör om så att de täcks väl. Sprid ut dem ordentligt i en långpanna eller form med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 10–15 minuter. Rör om då och då eftersom de lätt bränns vid. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
dillpesto:
2 dl sötmandel
2 dl hackad dill
100 g västerbottensost (riven)
1–2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk citronskal
1 tsk citronsaft
2 dl crème fraiche
Lägg alla ingredienser utom crème fraichen i en mixer och kör tills du får en ganska slät pesto. Blanda peston med crème fraichen och servera den till laxen.
örtrubbad laxsida:
1 laxsida med skinnet kvar (ca 1 kg)
1 msk färsk rosmarin (hackad)
1 msk färsk basilika (hackad)
2 citroner (rivet skal)
3 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 150°. Hacka örterna fint. Riv skalet av citronen och blanda med örterna. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Tillsätt oljan. Lägg laxsidan i en väl oljad form med skinnsidan nedåt och massera in örtrubben på ovansidan. Sätt en termometer i den tjockaste delen av laxen och ställ in i mitten av ugnen. Laxen är färdig när innertemperaturen nått 56°. Det tar cirka 20 minuter. Ta ut laxen och låt den svalna något. Toppa den därefter med salladen och de honungsrostade pistaschnötterna. Servera tillsammans med dillpestodressingen.