Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Örtrubbad laxsida med honungsrostade nötter, dillpesto och pickade grönsaker

27 jan, 2014
AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0039_EMV1302.pdf

Örtrubbad laxsida med honungsrostade nötter, dillpesto och pickade grönsaker

6–8 personer Tid: 1 timme + 1 timmes marinering

Mumsig lax med spännande tillbehör blir påskbordets stjärna. Serveras ljummen.

sallad med picklade grönsaker:

100 g blandad sallad (t ex maché, mangold, rucola)

1 bunt sparris

200 g fetaost

1 apelsin (filéad)

3–4 rödbetor (blanda gärna polka och röda)

3–4 morötter

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

5 kardemummakorn

5 kryddpepparkorn

3 lagerblad

1 stjärnanis

Skölj salladen.

Koka sparrisen al dente några minuter i saltat vatten. Ta upp dem och skölj av i kallt vatten. Dela dem på mitten. Skär av skalet på apelsinen och skär därefter ut fi léerna med en vass kniv. Skala och ansa rödbetorna och morötterna. Skiva dem tunt med hjälp av mandolin eller osthyvel. Om du använder röda betor, lägg dem en stund i ett kallt vattenbad och byt vattnet ett par gånger, så att de ”blöder” av sig. Koka upp ättika, socker, vatten och alla kryddor. Låt lagen svalna lite. Slå den ljumma lagen över rotfrukterna. Låt dra 1–2 timmar, eller medan du förbereder resten. Tänk på att grönsakerna tappar färg om de får stå för länge i lagen.

Annons

honungsrostade pistaschnötter:

1 tsk äggvita

1 dl pistaschnötter

1 msk honung

1 krm salt

Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitan lätt. Blanda nötterna med äggvita, honung och salt. Rör om så att de täcks väl. Sprid ut dem ordentligt i en långpanna eller form med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 10–15 minuter. Rör om då och då eftersom de lätt bränns vid. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

dillpesto:

2 dl sötmandel

2 dl hackad dill

100 g västerbottensost (riven)

1–2 vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

1 1/2 dl rapsolja

1 tsk citronskal

1 tsk citronsaft

2 dl crème fraiche

Lägg alla ingredienser utom crème fraichen i en mixer och kör tills du får en ganska slät pesto. Blanda peston med crème fraichen och servera den till laxen.

örtrubbad laxsida:

1 laxsida med skinnet kvar (ca 1 kg)

1 msk färsk rosmarin (hackad)

1 msk färsk basilika (hackad)

2 citroner (rivet skal)

3 vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

Sätt ugnen på 150°. Hacka örterna fint. Riv skalet av citronen och blanda med örterna. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Tillsätt oljan. Lägg laxsidan i en väl oljad form med skinnsidan nedåt och massera in örtrubben på ovansidan. Sätt en termometer i den tjockaste delen av laxen och ställ in i mitten av ugnen. Laxen är färdig när innertemperaturen nått 56°. Det tar cirka 20 minuter. Ta ut laxen och låt den svalna något. Toppa den därefter med salladen och de honungsrostade pistaschnötterna. Servera tillsammans med dillpestodressingen.

Annons