Ostpaj med blåmögelost och bresaola
25 sep, 2019
AvRedaktionen
Dags för festliga tilltugg! Ostpaj med blåmögelost och bresaola är perfekt på ett buffébord eller som drinktilltugg.
Annons
24 bitar
Du behöver:
250 g smör
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 äggfyllning
250 g riven ost, gärna Västerbotten
3 ägg
2 dl crème fraiche
4 msk finhackad gräslök eller timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
125 g blåmögelost
4 färska fikon
2 dl hackade valnötter
24 skivor bresaola
Garnering:
Persilja
Olivolja
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl och salt.
- Rör ner ägget och blanda snabbt ihop till en slät deg.
- Plasta in och låt vila i kylen i minst 15 minuter.
- Täck botten av en ugnsplåt med höga kanter med bakplåtspapper.
- Kavla ut degen till ca 26 x 38 cm och lägg på bakplåtspapperet, tryck så pajdegen får lite kant.
- Nagga degen med en gaffel. Låt sedan vila kallt i minst 15 minuter. Helst i kylskåp om plåten går in.
- Värm ugnen till 200°.
- Blanda riven ost, ägg, crème fraiche och hackade örter i en skål. Salta och peppra.
- Ta fram pajdegen och fördela röran jämnt över botten. Grädda långt ner i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut den varma pajen och smula blåmögelost över. Skär pajen i 24 bitar.
- Skär fikonen i små klyftor och lägg en klyfta på varje pajbit.
- Fördela skinka eller bresaola på bitarna och strö lite valnötter över.
- Garnera med persilja, droppa lite olivolja över och servera munsbitarna ljumma.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
Annons