Oxfilé med jordärtskockspuré och rödvinssås
4 portioner
Oxfilé:
800 g oxfilé
salt och nymalen svartpeppar
1 msk olja till stekning
1 msk smör till stekning
Potatisfondant:
4 bakpotatisar
1/2 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
3 kvistar färsk timjan
1 msk smör
Jordärtskockspuré:
600 g jordärtskockor 25 g smör
1/2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök
20 g smör till stekning
4–5 msk rödvinsfond 4 dl vatten
2 msk balsamvinäger
1/2 tsk strösocker
1 msk vetemjöl
salt och nymalen svartpeppar
Stekt svamp:
400 g blandad svamp, färsk eller fryst
1 msk smör till stekning
salt
Kålchips:
200 g svartkål eller grönkål
2 msk olivolja till stekning
salt
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Skala bakpotatisarna, skär av kanterna på alla potatisar och dela så du får fyrkantiga bitar. Vänd i olivolja och lägg potatisbitarna i en smord ugnsform. Salta, peppra och strö timjan över. Baka i ugnen tills de är mjuka och gyllene, ca 45 minuter.
Putsa oxfilén fri från senor och fett. Krydda med salt och peppar och bryn i en blandning av olja och smör. Se till att få fin stekyta på alla sidor. Lägg i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen, ca 20 minuter, till en innertemperatur på 50–55°. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter innan det skärs upp och serveras.
Jordärtskockspuré: Skrubba jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med osaltat vatten, ca 20 minuter. Slå bort vattnet, tillsätt smör och grädde och mosa med en gaffel. Mixa sedan till en puré med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Rödvinssås: Skala och finhacka löken och stek gyllene i smör. Tillsätt fond, vatten, balsamico och socker och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Vispa ihop mjölet med 2 msk kallt vatten i en kopp. Vispa sedan ner redningen i såsen, lite åt gången så allt tjocknar. Smaka av med balsamico, salt och peppar.
Stekt svamp: Rensa svampen om du använder färsk. Stek i smör ca 5 minuter tills all vätska kokat in och svampen är gyllene. Krydda med lite salt.
Kålchips: Skölj och torka kålen. Skär bort stjälkarna, strimla bladen och massera in olivoljan. Stek kålen spröd i en stekpanna på hög värme. Strö salt över.
Skär upp oxfilén. Servera med jordärtskockspuré och bakad potatis. Toppa med svamp, kålchips och rödvinssås.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft