Packa för picknick – 5 goda recept!
Vietnamesiska köttbullar med vitlök och soja
4 personer
Tid: 25 minuter
Milt kryddade köttbullar gjorda på fläskkött. Enkla och överraskande goda att äta tillsammans med nudelsalladen.
Du behöver:
500 g finmalen fläskfärs
2 tsk fisksås
1 msk socker
1 schalottenlök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
vitpeppar och 1 nypa salt
1 msk neutral olja
1 kruka färsk mynta (till servering)
Gör så här:
Lägg färsen i en bunke. Blanda samman fisksås med socker tills det löst sig och tillsätt i färsen. Blanda i lök och vitlök och krydda färsen med nymald vitpeppar och salt. Ställ färsen i kylen för att smakerna ska utveckla sig i minst en timma. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna runt om i olja.
Grovhacka mynta och strö över köttbullarna. Servera till nudelsalladen.
Nudlar med jordnötter och salladskål
4 personer
Tid: 30 minuter
Krispiga grönsaker och knapriga jordnötter är basen i den här goda nudelsalladen. Servera tillsammans med kycklingsalladen och de knapriga vietnamesiska köttbullarna.
Du behöver:
300 g äggnudlar
1 liten salladskål
1/2 purjolök
1/2 gurka
1 dl jordnötter
1 kruka koriander
Dressing:
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk finhackad ingefära
2 lime
1 dl ljus soja
2 msk socker
salt
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj och strimla salladskålen. Finstrimla purjolöken.
Skala och kärna ur gurkan och skär den i långa strimlor med en potatisskalare. Grovhacka jordnötterna och koriandern.
Gör dressingen: Skala och finhacka vitlöken. Strimla chilin och finhacka. Blanda med finhackad ingefära. Pressa ner limesaft och tillsätt soja och socker. Blanda och smaka av med salt.
Lägg upp salladen i en skål och blanda med grönsaker och nötter. Ringla dressingen över salladen.
Asiatisk kycklingsallad med melon, kokos, koriander och chili
4 personer
Tid: 45 minuter
Stek kycklingen färdig dagen före och förvara den i kylen. Då går salladen snabbt att lägga ihop när det är dags för picknick.
Du behöver:
ca 400 g kycklingfilé
salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl kokosflingor
1 klyfta vattenmelon
1 bunt färsk rödlök
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
Dressing:
1 msk ingefära (finhackad)
1/2 bunt gräslök (finhackad)
2 lime, pressad saft
1/2 dl soja, japansk
2 msk sesamolja
1 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Skär kycklingköttet i långa skivor. Salta och peppra. Hetta upp olja i en panna. Bryn kycklingen på bägge sidor någon minut. Lägg över på en plåt och stek klart i ugnen i ca 15–20 minuter. Rosta kokosflingorna lätt i en torr panna. Rör hela tiden så att det inte bränner. Häll upp i en skål för att svalna.
Skala och skär melonen i mindre bitar. Skiva löken i tunna skivor. Strimla chilin och finhacka. Varva kyckling med melon, lök, chili och kokos. Toppa med grovhackad koriander. Blanda samman dressingen och häll över.
Lemonad
4 personer
Tid: 5 minuter
Läskande och gott till, eller före, maten.
Du behöver:
3 lime
2 citroner
1 dl strösocker
1/2 liter vatten
Gör så här:
Tvätta limen noga, riv skalet. Pressa saften ur citronerna och limen. Häll upp allt i en kanna och blanda med socker och vatten. Häll över på glasflaska och ställ i kylen. Serveras läskande iskall.
Tips! Smaksätt lemonaden med 200 g färska eller frysta hallon som du mixar med en stavmixer. Mixa hallon med stavmixer. Tillsätt vatten och sila genom en finmaskig sil så att alla kärnor försvinner. Blanda i en bunke och fyll på med 3 dl lemonad. Häll upp i flaska och ställ i kylen. Servera kall.
Mördegskakor med maräng och trädgårdsbär
Ca 20 stora kakor
Tid: 25 minuter + 20 minuter i kyl
Du behöver:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smör
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
100 g frysta trädgårdsbär (t ex hallon, björnbär, blåbär och vinbär)
Gör så här:
Blanda samman mjöl, socker och smör till en smidig deg. Plasta in och lägg degen i kylen i minst 30 minuter, eller gärna till nästa dag. Häll ner äggvitor i en bunke. Vispa till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills marängen är blank och fin. Bunken ska gå att vända upp och ned utan att smeten rinner ut. Lägg upp bären att tina i en skål eller använd färska bär. Sätt ugnen på 175°. Forma kakdegen till en lång rulle. Ta ut skivor och forma runda kakor stora som valnötter. Gör ett tryck i mitten med tummen och lägg i formar. Lägg ner bär i hålen och toppa med 1 msk maräng. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter tills kakorna fått fin färg.
Av: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran