Paella
PAELLA
6 personer
Tid: 1 timme och 15 minuter
1 hel kyckling
salt och peppar
smör
1 lök
1 stor vitlök
1/2 kg tomater
2 röda paprikor
100 g söt inlagd röd paprika (ex från Santa Maria)
1 chorizo
300 g paellaris
1 tsk saffran (upplöst i 2 msk kokande vatten)
1 1/2 dl torr sherry
1 liter kycklingbuljong
12 ekologiska jätteräkor
250 g ärtor (tinade)
1 kg blåmusslor
1 1/2 dl vitt vin
1 näve bladpersilja
1 citron i klyftor
bröd
Stycka kycklingen i 8 bitar, krydda med salt och peppar. Bryn dem på alla sidor i smör. Lyft över i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen på 200° i cirka 15–20 minuter tills köttsaften är klar och utan rosa inslag. Hacka lök och vitlök fint. Skär tomtaterna i bitar och paprikan i strimlor, bevara de inlagda paprikorna som de är, låt oljan rinna av. Låt löken mjukna i smör eller olja. Skär korven i slantar och lägg ner dem i pannan tillsammans med löken, peppra och rör om. Häll i riset och låt det ta smak och bli lite genomskinligt. Häll i tomater, paprikor, saffranssmeten och sherry och låt koka in några minuter. Häll över buljongen och låt riset koka på svag värme 15–20 minuter. Skala och rensa räkorna. Lägg dem och kycklingen på riset och låt dem bli varma. Vänd ner ärtorna. Salta. Skölj och rensa musslorna. Släng de som inte sluter sig när man knackar på dem. Lägg dem i en liten kastrull med lock, häll över vitt vin och salt och peppar. Låt koka i några minuter, skaka grytan och kasta de musslor som inte har öppnat sig. Lägg dem tillsammans med citronklyftor på paellan. Strö över bladpersilja och servera med ett gott bröd.
Av Nicoline Olsen
Foto Christian Petersen