Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Paella

09 sep, 2012
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0027_EMV1206.pdf

PAELLA

6 personer

Tid: 1 timme och 15 minuter

1 hel kyckling

salt och peppar

smör

1 lök

1 stor vitlök

1/2 kg tomater

2 röda paprikor

100 g söt inlagd röd paprika (ex från Santa Maria)

1 chorizo

300 g paellaris

1 tsk saffran (upplöst i 2 msk kokande vatten)

1 1/2 dl torr sherry

1 liter kycklingbuljong

12 ekologiska jätteräkor

250 g ärtor (tinade)

1 kg blåmusslor

1 1/2 dl vitt vin

1 näve bladpersilja

1 citron i klyftor

bröd

Stycka kycklingen i 8 bitar, krydda med salt och peppar. Bryn dem på alla sidor i smör. Lyft över i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen på 200° i cirka 15–20 minuter tills köttsaften är klar och utan rosa inslag. Hacka lök och vitlök fint. Skär tomtaterna i bitar och paprikan i strimlor, bevara de inlagda paprikorna som de är, låt oljan rinna av. Låt löken mjukna i smör eller olja. Skär korven i slantar och lägg ner dem i pannan tillsammans med löken, peppra och rör om. Häll i riset och låt det ta smak och bli lite genomskinligt. Häll i tomater, paprikor, saffranssmeten och sherry och låt koka in några minuter. Häll över buljongen och låt riset koka på svag värme 15–20 minuter. Skala och rensa räkorna. Lägg dem och kycklingen på riset och låt dem bli varma. Vänd ner ärtorna. Salta. Skölj och rensa musslorna. Släng de som inte sluter sig när man knackar på dem. Lägg dem i en liten kastrull med lock, häll över vitt vin och salt och peppar. Låt koka i några minuter, skaka grytan och kasta de musslor som inte har öppnat sig. Lägg dem tillsammans med citronklyftor på paellan. Strö över  bladpersilja och servera med ett gott bröd.

Av Nicoline Olsen
Foto Christian Petersen

Annons