Paj med chili och racletteost
8–10 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1–2 msk vatten
Fyllning:
1 röd chili
3 ägg
2 dl grädde
1 ½ – 2 dl riven ost, gärna raclette
1 krm salt
Gör så här:
Hacka ihop mjöl och smör till en massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Kavla ut degen eller tryck ut den direkt i formen, nagga degen och ställ formen kallt i minst 10 minuter. Värm ugnen till 225°.
Grädda pajskalet mitt i ugnen 5–8 minuter, tills det börjar få färg. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Kärna ur och hacka chilin. Vispa ihop ägg och grädde, rör ner ost och chili.
Häll fyllningen i pajskalet och använd en slickepott för att fördela ost och chili jämnt. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 35 minuter, tills den stelnat och fått fin färg. Låt svalna.
Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt