Paj med inbakad pasta – så gör du
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Duka fram en vackert gräddad paj fylld med inbakad pasta, köttfärs och mozzarella. Varför välja när man kan få både paj och pasta i samma måltid?
Annons
Paj med inbakad pasta
Är det en paj, är det en pasta? Både och, faktiskt! Allt blir ju godare under ett pajtäcke!
4 portioner
Annons
Du behöver:
200 g nötfärs
75 g bacon i tärningar
1 gul lök
1 röd paprika
2 msk tomatpuré
1 förpackning tomatkross
6 stjälkar färsk timjan
2 dl vatten
Salt och svartpeppar
300 g kokt pasta
250 g mozzarella
Pajdeg:
300 g vetemjöl
75 g smör
½ dl kallt vatten
2 ägg, det ena till pensling
1 tsk salt
Till servering:
½ kruka färsk basilika
Grönsallad
Gör så här:
- Bryn färs och bacon i en stekpanna i 4–5 minuter. Skala och hacka löken. Skär paprikan i små tärningar. Rör ner lök och paprika i stekpannan och låt steka med i några minuter, tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpuré och stek 1 minut.
- Tillsätt tomatkross, timjan och vatten och låt småkoka i 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd ner den kokta pastan i såsen.
- Värm ugnen till 200°. Blanda mjöl och tärningar av smör i en bunke. Blanda med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt vatten, 1 ägg och salt och blanda snabbt samman. Ta undan av degen och kavla ut den på mjölat bakbord.
- Smöra en springform, ca 26 cm i diameter och klä den med pajdeg. Häll ner fyllningen, skär mozzarellan i bitar och fördela ovanpå. Kavla ut den sista delen deg och lägg den ovan pajen som ett lock.
- Tryck till ordentligt i kanterna. Klipp ett litet hål i deglocket så ångan kan komma ut. Pensla med uppvispat ägg och grädda pajen i 30 minuter. Servera varm eller ljummen med färsk basilika och gärna en grönsallad till.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Inge Skovdal
Annons