Pankogratinerade blåmusslor
09 aug, 2021
AvRedaktionen ELLE
Pankogratinerade blåmusslor är rätten som har allt – den är krispig, smörig, salt och med en tydlig smak av havet.
Annons
Pankogratinerade blåmusslor
Salta musslor med krispigt täcke, smält ost och pigg dill, supergott!
4 förrättsportioner
Annons
Du behöver:
750 g blåmusslor
1 schalottenlök olja, till stekning
1 knippe dill
1 ½ dl vitt vin
50 g smör
1 ½ dl panko
100 g parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på grill. Kassera alla öppna eller skadade musslor. Skölj dem noga. Skala och hacka löken och stek i olja tillsammans med dillstjälkar (spara vipporna till senare) i en stor gryta. Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt musslorna och låt dem ånga med i 2 minuter under lock tills de har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnar sig. Öppna musslorna helt och lägg upp dem på ett fat.
- Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt, tillsätt panko och finhackad dill (spara lite till servering) och rör om. Fördela blandningen över musslorna.
- Riv över ost och gratinera under grillelementet i ugnen tills osten smält. Dekorera med dill och servera genast.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons