Årets glammigaste dessert – Pannacotta med champagnegelé
Pannacotta med champagnegelé i tre lager
Underbart lyxig dessert som görs i tre steg.
8 portioner
Du behöver:
Första lagret:
½ flaska champagne eller annat mousserande vin
1 ¼ dl kokande vatten
20 g gelatinpulver
Andra lagret:
1 burk kondenserad mjölk
3 ¾ dl kokande vatten
1 obesprutad apelsin
20 g gelatinpulver
Tredje lagret:
½ flaska champagne eller annat mousserande vin
1 ¼ dl kokande vatten
20 g gelatinpulver
Garnering:
Lite sirap
Ätbart guldglitter
Steg 1
Första lagret med champagnegelé: Häll ½ flaska champagne i en skål och spara resten av flaskan till det tredje lagret. Lös gelatinpulvret i vatten som har kokat och svalnat till cirka 80°. Häll sedan blandningen i skålen med champagne och rör om ordentligt under tiden du häller, rör sedan om i ytterligare i 1 minut.
Steg 2
Lägg 8 glas – Obs: i en vinkel! – i en metallmuffinsform. Fördela champagneblandningen i glasen och ställ formen med glass i kylen tills gelén har stelnat snett i botten på glasen.
Steg 3
Andra lagret med kondenserad mjölk: Häll kondenserad mjölk i en skål. Låt det kokande vattnet svalna till 80° och häll 2 ½ dl av vattnet i skålen under omrörning. Riv apelsinskalet fint och tillsätt det. Lös gelatinpulvret i resten av det heta vattnet i en annan skål, häll sedan vattnet i skålen med kondenserad mjölk under konstant omrörning.
Steg 4
Vänd glasen med den stelnade kylda champagnegelén så att de ligger snett åt andra sidan i muffinsblecket. Fördela det kondenserade mjölklagret i burkarna och ställ tillbaka formen i kylen tills gelén har stelnat.
Steg 5
Tredje lagret, champagne: Gör en ny omgång champagnegelé som i steg 1, och fördela den i glasen, som nu ska stå vågrätt rakt på bordet. Ställ glasen i kylen tills gelén har stelnat.
Steg 6
Pensla sirap på kanten av glasen. Lägg guldglitter på en tallrik och pressa försiktigt fast det på glaskanten. Servera.
Recept och foto: Skovdalnordic.com