Pannacottapaj med sommarbär
20 maj, 2017
AvRedaktionen
Den italienska, gräddiga drömmen pannacotta är inte för inte storkalasens älskling. Lätt att göra och så tacksam att variera.
Annons
ca 8–10 personer
Tid: 40 + 35 minuter
Pajdeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör
1 litet ägg
Pensling:
1 uppvispad äggula
1 tsk grädde
Fyllning:
4 1/2 gelatinblad
1–2 vaniljstänger
7 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 liter av säsongens bär
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig blandning, enklast i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg. Kavla ut degen tunt (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt vila i kylskåp i 20 minuter.
- Värm ugnen till 225°. Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter. Grädda pajskalet lätt gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Blanda äggulan och grädden och pensla genast bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella hål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka upp frön och stänger i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar. Toppa med bär innan servering.
Av: Lisa Lemke
Recept från boken ”Till sommaren” (Bonnier Fakta)
Annons