Pannkakstårta med äppelmos och vaniljyoghurtgrädde
30 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Pannkakstårta är en tårta som vi borde göra oftare – här varvas lagren med äppelmos och vaniljyoghurtgrädde. Den här varianten går dessutom att förbereda dagen innan!
Annons
Pannkakstårta med äppelmos och vaniljyoghurtgrädde
Barnsligt gott för både stora och små. Den här varianten går dessutom bra att förbereda!
8 portioner
Du behöver:
100 g smör
275 g vetemjöl
8 dl mjölk
5 ägg
1 tsk grovt salt
1 msk socker
Smör, till stekning
Äppelmos:
4 äpplen
50 g (ca 1/2 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 stjälk färsk mynta
Vaniljyoghurtgrädde:
4 dl grekisk yoghurt
50 g (ca ½ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Till servering:
15 valnötter
1 stjälk färsk mynta
Ätbara blommor
Gör så här:
- Pannkakor: Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Vispa ihop mjöl och mjölk i en skål. Vispa ner 1 ägg i taget. Rör ner salt, socker och smält smör och låt smeten vila i ½ timme i kylen.
- Äppelmos: Skala äpplena, skär dem i tärningar och kassera kärnhuset. Låt dem puttra i en kastrull med lite vatten i botten i ca 10 minuter, tills äpplena är mjuka. Tillsätt socker, vaniljsocker och finhackade myntablad och låt puttra i ytterligare 5–7 minuter utan lock. Mixa moset med stavmixer direkt i pannan.
- Vispa ihop yoghurten med socker och vaniljsocker samt grädde med elvisp i en bunke.
- Pannkakor: Grädda ca 15 pannkakor av smeten i lite smör i en stekpanna. Kyl dem. Lägg ihop pannkakstårtan genom att varva en pannkaka och tunna lager äppelmos och vaniljyoghurtgrädde.
- Garnera tårtan med lite äppelmos, vaniljyoghurtgrädde, valnötter, myntablad och eventuellt ätbara blommor. Ställ kakan i kylen några timmar innan servering.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Mari Lahti
Annons