Panpizza med salsiccia, basilika och mozzarella
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Denna lite tjockare panpizza som toppas med salsiccia, basilika och mozzarella är som gjord för att serveras på förfesten!
Annons
Panpizza med salsiccia, basilika och mozzarella
En lite tjockare pizza som bakas i gjutjärnspanna för att få en krispig undersida.
2 pizzor
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
25 g jäst
3 ½ dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk olivolja
600 g (ca 10 dl) vetemjöl, tipo 00
2 msk polenta
Topping:
100 g krossade tomater
2 färska mozzarellabollar
300 g salsicciakorvar
Salt
Lite olivolja
Färsk basilika
1 tsk torkad oregano
Gör så här:
- Pizzadeg: Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt salt, socker och olja. Blanda i ca 6 dl mjöl. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, tills degen är slät och blank.
- Täck bunken med plastfolie och en ren kökshandduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250–275°, gärna så varm som möjligt. Låt en gjutjärnspanna bli varm i ugnen.
- Ta försiktigt ut gjutjärnspannan ur ugnen och strö över 1 msk polenta. Dela degen i 2 delar och tryck försiktigt ut en av degbitarna i gjutjärnspannan (var försiktig, den är varm!).
- Topping: Bred ut hälften av de krossade tomaterna på degen. Dela mozzarellan i mindre bitar och toppa botten med hälften av mozzarellan.
- Ta ut innehållet från salsicciakorvarna och fördela hälften av färsen på pizzan. Krydda med salt och pensla degkanten med olivolja.
- Grädda pizzan i 10–15 minuter tills den är gyllene och genomgräddad. Låt pizzan svalna lite och ta sedan försiktigt upp den ur gjutjärnspannan. Upprepa med den återstående pizzadegen och resten av fyllningen.
- Skölj och plocka basilikan och fördela den över pizzorna tillsammans med oregano. Servera genast.
Foto: Anne Marie Jo
Annons