Parmalindad stekt marulk med citronbönpuré och basilikaolja
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
700 g marulk i bitar
4 tunna skivor parmaskinka
smör eller olivolja
salt och peppar
250 g körsbärstomater på kvist
ev färdiga rotfruktschips (till servering)
Citronbönspuré:
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 vitlöksklyfta
1 dl kycklingbuljong
1 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
2 msk smör
basilikaolja:
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 nypa salt
Gör så här:
Börja med bönpurén. Skölj bönorna i en sil, häll dem i en kastrull, riv i vitlöken. Häll i buljongen, hetta upp och mixa slätt, gärna med stavmixer. Tillsätt citronsaft och -skal. Vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar. Purén ska vara ganska lös.
Plocka bladen från basilikan och mixa slätt tillsammans med oljan. Smaka av med salt. Torka av fiskbitarna. Dela skinkan på längden och vira skivorna runt fiskbitarna. Fäst med tandpetare under. Hetta upp 1 msk smör, eller olivolja, och stek fisken på medelvärme, ca 3–4 minuter på var sida. Salta och peppra generöst.
Ställ pannan åt sidan medan du hastigt steker tomaterna i lite olja eller smör i en annan panna. Salta. Fördela bönpurén på 4 tallrikar, ta bort tandpetarna från fisken och lägg den ovanpå. Garnera med tomaterna. Droppa lite basilikaolja runtom och servera genast. Om du vill imponera lite extra dekorerar du med några färdiga rotfruktschips.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent och modell: Ellinor Kolmodin