Hel parmesangrillad blomkål med örtbechamel
16 apr, 2018
AvRedaktionen
Parmesangrillad blomkål är perfekt som tillbehör till kött eller fisk eller som helvegetarisk rätt med en god sallad till. Det går även att använda romanesco.
Annons
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
1–2 blomkålshuvuden
salt
200 g parmesanost, riven
Örtbechamel:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde, alt 2 dl mjölk + 1 dl grädde
salt
1 dl finhackade färska örter, till exempel basilika, timjan, bladpersilja, gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Koka blomkålen hel i saltat vatten i 5 minuter. Lägg sedan på ett ugnsfast fat.
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i grädden, fortsätt vispa. Koka lätt tills såsen tjocknat, rör om då och då. Salta och blanda ner örterna. Häll såsen över blomkålen och toppa med riven parmesanost. Gratinera mitt i ugnen i 10–15 minuter tills osten fått en fin gyllene färg.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips
Annons