Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Parmesanjärpar med tomatsås och vita bönor

03 nov, 2010
AvSuzanne Ribbing
Här är det en fenomenalt användbar tomat- och paprikaröra som får bli basen. Jag har använt viltfärs till de goda järparna, men det går självklart lika bra med köttfärs. Den hungrige lägger till fullkornsris eller dinkel vid sidan om.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Parmesanjärpar med tomatsås och vita bönor.
Parmesanjärpar med tomatsås och vita bönor.

4 personer

Tid: 30 minuter (+ 30 minuter om du kokar tomatsåsen själv)

Parmesanjärpar:

500 g viltfärs

2 ägg

1 dl parmesan (grovriven)

1 vitlöksklyfta (pressad)

salt och nymalen svartpeppar

smör/olja (till stekning)

2 broccolistånd (ansade och delade i buketter)

1 burk stora vita bönor

1 sats tomatsås (se recept nedan) eller en god grönsaksröra, typ ratatouille

Till garnering: färsk timjan

Gör så här:

Blanda ingredienserna till färsen och forma avlånga järpar. Stek gärna en provbulle och kolla kryddningen. Bryn järparna i stekpanna, och efterstek gärna i ugn (200° i 20 minuter). Men det går lika bra på spisen också.

Annons

Koka broccolibuketterna i en skvätt saltat vatten. Slå bort spadet på de vita bönorna. Värm dem tillsammans med broccolin.

Servera de goda ostbiffarna med tomatröra, broccoli-bönmix och ev också fullkornsris.

Tomatsås

4 personer

Tid: 30 minuter

Den här goda tomatsåsen kan ersättas med tomatsås på burk, t ex Dolmio.

Du behöver:

4–6 tomater

1 röd paprika

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt och svartpeppar

färsk basilika eller timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skär grönsakerna i grova bitar eller tärningar och lägg i en liten långpanna. Mosa eller hacka vitlöken och fördela över det röda. Ringla en skvätt olja över alltsammans. Ugnsbaka grönsakerna i 20–30 minuter, eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut. Låt såsen svalna, mixa med stavmixer, precis så mycket att det blir såsigt, inte mer. Krydda med salt och peppar och lite färska örter.

Annons