Parmesanjärpar med tomatsås och vita bönor
4 personer
Tid: 30 minuter (+ 30 minuter om du kokar tomatsåsen själv)
Parmesanjärpar:
500 g viltfärs
2 ägg
1 dl parmesan (grovriven)
1 vitlöksklyfta (pressad)
salt och nymalen svartpeppar
smör/olja (till stekning)
2 broccolistånd (ansade och delade i buketter)
1 burk stora vita bönor
1 sats tomatsås (se recept nedan) eller en god grönsaksröra, typ ratatouille
Till garnering: färsk timjan
Gör så här:
Blanda ingredienserna till färsen och forma avlånga järpar. Stek gärna en provbulle och kolla kryddningen. Bryn järparna i stekpanna, och efterstek gärna i ugn (200° i 20 minuter). Men det går lika bra på spisen också.
Koka broccolibuketterna i en skvätt saltat vatten. Slå bort spadet på de vita bönorna. Värm dem tillsammans med broccolin.
Servera de goda ostbiffarna med tomatröra, broccoli-bönmix och ev också fullkornsris.
Tomatsås
4 personer
Tid: 30 minuter
Den här goda tomatsåsen kan ersättas med tomatsås på burk, t ex Dolmio.
Du behöver:
4–6 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och svartpeppar
färsk basilika eller timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skär grönsakerna i grova bitar eller tärningar och lägg i en liten långpanna. Mosa eller hacka vitlöken och fördela över det röda. Ringla en skvätt olja över alltsammans. Ugnsbaka grönsakerna i 20–30 minuter, eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut. Låt såsen svalna, mixa med stavmixer, precis så mycket att det blir såsigt, inte mer. Krydda med salt och peppar och lite färska örter.