Päron-frangipane med vaniljglass
12 stycken
Fyllning:
6 små päron
1/2 flaska moscatovin
2 3/4 dl socker
1/2 apelsin, rivet skal
1 vaniljstång
Botten:
250 g smör
2 3/4 dl socker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
350 g mandelmassa
4 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
Till servering:
vaniljglass
Gör så här:
Skala, dela och kärna ur päronen. Koka upp vin, socker, apelsinskal, snittad vaniljstång och urskrapade vaniljfrön tills sockret smält. Tillsätt päronen och låt småputtra under lock i 15 minuter. Ta från värmen och låt päronen ligga i lagen. Vispa smör, socker och vaniljfrön luftigt. Smula mandelmassan och vispa ner den i smöret tills det blir luftigt igen. Rör ner äggen, ett i taget, och vispa kraftigt i minst 2 minuter för varje ägg. Sikta ner mjölet och vänd ihop smeten. Klicka ut smeten i en smord form på cirka 20×30 cm.
Ta upp päronen ur lagen, låt dem rinna av och tryck ner dem i smeten. Grädda på 175° i cirka 40 minuter, låt sedan kakan svalna i formen.
Koka ihop lagen tills konsistensen påminner om sirap, låt svalna. Skär ut bitar av kakan, lägg på tallrik tillsammans med en vaniljglasskula och ringla över lagen.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft