Päron- och gorgonzolapizza med valnötter
19 feb, 2019
AvRedaktionen
Supergod pizza att servera i bitar till soppan, funkar också väldigt bra på en buffé eller som drinktilltugg. Observera att jästen ska lösas i lite av mjölet och sedan jäsa, därefter tillsätts resten av mjölet.
Annons
6 personer
Tid: 20 minuter + 30 minuters jäsning + 15 minuter i ugnen
Pizzadeg:
30 g jäst
1 1/2 dl vatten (37°)
500 g vetemjöl (drygt 8 dl) + lite till utbakning
1/2 tsk salt
Fyllning:
2 fasta päron (tunt skivade)
300 g gorgonzola (i skivor)
200 g valnötter (grovt hackade)
2 msk olivolja
1 ask rucola
Gör så här:
- Lös upp jästen i det ljumna vattnet, tillsätt 2 msk mjöl och rör ihop. Jäs i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 275°, och ställ in en tom plåt.
- Häll ut resten av mjölet på bakbordet och blanda samman med saltet och jästsmeten. Knåda kraftigt i ca 10 minuter, tills degen är smidig.
- Dela degen i två bitar, och kavla ut pizzorna på mjölat bakbord till ca 1/2 cm tjocklek. Lägg dem på bakplåtspapper och fördela fyllningen över. Ringla över olivoljan.
- Dra över pizzorna på den varma plåten och grädda i ugnen ca 15 minuter tills de fått en fin färg.
- Skär upp i bitar och garnera med rucolablad.
Annons