Rösti med päron och gorgonzola
4–6 personer
55 minuter
Rösti:
600 g potatis
smör till stekning
1/2 tsk salt
Topping:
150 g gorgonzola
4 kvistar rosmarin
Vaniljinkokta päron:
2–3 päron (gärna Conference)
cirka 2 msk färskpressad citron
1 liter vatten
1 1/2 dl strösocker
2 vaniljstänger (delade)
Gör så här:
Börja med de inkokta päronen. Skala päronen och skrapa av det bruna på skaften. Lägg päronen i en skål med vatten och en skvätt citronsaft för att undvika att päronen mörknar. Koka upp vatten, citronsaft, socker och de 2 vaniljstängerna som delas på mitten innan de läggs i vattnet. Lägg i päronen och låt sjuda i ca 15 minuter. Koktiden varierar beroende på päronets karaktär och storlek men känn med en kniv när de är mjuka. Ställ kastrullen kallt och låt päronen svalna i sockerlagen.
Skala potatisen, men inte under rinnande vatten eftersom stärkelsen då försvinner från potatisen. Riv potatisen grovt. Låt rivet rinna av ordentligt i sil. Värm smöret i en stekpanna, för att få en mindre rösti kan du steka i en plättlagg.
Packa potatisrivet jämnt i pannan eller i plättlaggen med stekspade. Stek 4–5 minuter på medelvärme, vänd röstin med hjälp av en stor tallrik eller ett lock och stek ytterligare 4–5 minuter på andra sidan, steker du i plättlagg blir stektiden cirka 2–3 minuter.
Dela päronen i klyftor, servera röstin med en klyfta päron och en bit gorgonzola, garnera med rosmarin.
Av: Lotta Bäckström
Foto: Matilda Lindeblad/Carbon
Styling: Pojan Lindeblad