Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rösti med päron och gorgonzola

01 nov, 2014
AvRedaktionen
Dessa frasiga potatisplättar blir extra goda med inkokta päron och krämig gorgonzola. Servera som förrätt eller till drinktilltugg till minglet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rösti med päron och gorgonzola.
Rösti med päron och gorgonzola.

4–6 personer

55 minuter

Rösti:

600 g potatis

smör till stekning

1/2 tsk salt

Topping:

150 g gorgonzola

4 kvistar rosmarin

Vaniljinkokta päron:

2–3 päron (gärna Conference)

cirka 2 msk färskpressad citron

1 liter vatten

1 1/2 dl strösocker

2 vaniljstänger (delade)

Gör så här:

Börja med de inkokta päronen. Skala päronen och skrapa av det bruna på skaften. Lägg päronen i en skål med vatten och en skvätt citronsaft för att undvika att päronen mörknar. Koka upp vatten, citronsaft, socker och de 2 vaniljstängerna som delas på mitten innan de läggs i vattnet. Lägg i päronen och låt sjuda i ca 15 minuter. Koktiden varierar beroende på päronets karaktär och storlek men känn med en kniv när de är mjuka. Ställ kastrullen kallt och låt päronen svalna i sockerlagen.

Annons

Skala potatisen, men inte under rinnande vatten eftersom stärkelsen då försvinner från potatisen. Riv potatisen grovt. Låt rivet rinna av ordentligt i sil. Värm smöret i en stekpanna, för att få en mindre rösti kan du steka i en plättlagg.

Packa potatisrivet jämnt i pannan eller i plättlaggen med stekspade. Stek 4–5 minuter på medelvärme, vänd röstin med hjälp av en stor tallrik eller ett lock och stek ytterligare 4–5 minuter på andra sidan, steker du i plättlagg blir stektiden cirka 2–3 minuter.

Dela päronen i klyftor, servera röstin med en klyfta päron och en bit gorgonzola, garnera med rosmarin.

Av: Lotta Bäckström
Foto: Matilda Lindeblad/Carbon
Styling: Pojan Lindeblad

Annons