Päron och mjölkchokladbakelse à la Balmain
10 st
Mjölkchokladpannacotta:
2 dl grädde
½ dl socker
75 g mjölkchoklad
1 gelatinblad
Italiensk maräng:
6 äggvitor
2 dl socker
1/2 dl vatten
Päronmousse:
3 1/2 dl päronpuré
4 gelantinblad
3 msk Alexander Bonnet Brut
175 g italiensk maräng
1 1/2 dl grädde
Mandelbotten:
6 äggvitor
1/2 dl socker
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl florsocker
Gör så här:
Mjölkchokladpannacotta
Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka grädden med sockret tillsätt gelatinet och häll det över den hackade mjölkchokladen. Rör alltsammans slätt och fyll upp i form och frys. När den är fryst skär 2 cm långa och 1 cm breda bitar av den.
Italiensk maräng
Koka socker med vattnet till 120–125°. Börja vispa när sockerlagen är 110–115°. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när du häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel till den blir kall.
Päronmousse
Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Koka sedan päronpuré med champagnen. Ta av kastrullen och ha i gelatinet. Gör italienskmaräng på äggvitan och strösockret. Börja med att vispa äggvitan fluffigt, koka strösocker och vatten till 121°och häll det över den uppvispade äggvita. Låt marängen gå kall. Under tiden vispa grädden lätt. Vänd ner marängen i puréblandningen och avsluta med att ha i grädden. Fyll upp moussen i formen, tryck ner en bit av mjölkchokladpannacottan i varje form och frys den.
Mandelbotten
Sätt ugnen på 190°. Blanda florsocker och mandelmjölet noga i en bunke. Vispa äggvita och socker till en fluffigmaräng. Vänd ner mandelmjölsblandningen i marängen och rör allt slätt och fint. Stryk ut smeten på ett bakplåtspapper och baka den i ugnen på 190° cirka 10–15 minuter. Ha sedan botten under päronmoussen.
Montering
När päronmoussen har stått i frysen i några timmar tar man ut dem från formen man gjutit dem it. Sen sätter man svarta och vita chokladplattor runt om för att skapa Balmain-mönstret. Dessa plattor tillverkas av mörk och vit choklad. Vill man så avslutar man med ett hallon på toppen.