Päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten
05 jan, 2023
AvLouisa Lorang
Slå på stort och gör pajen som har allt – päron och mandelmassa på en mazarinbotten. Severa med vaniljglass eller crème fraiche och njut!
Annons
Päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten
Vacker efterrätt som får skjuts i smaken av citron och rosmarin.
6 portioner
Annons
Du behöver:
3 päron
7 dl vatten
4 dl strösocker
3 stjälkar färsk rosmarin
½ dl färskpressad citronsaft
Mazarinbotten:
100 g mandlar
200 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
3 1/3 dl (200 g) florsocker
4 ägg
1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
1 knivsudd salt
Till servering:
1 msk florsocker
Ev lätt crème fraiche (eller vispad grädde eller vaniljglass)
Gör så här:
- Skala päronen, dela dem och ta ut kärnhusen. Koka upp vatten, socker, rosmarin och citronsaft i en kastrull, rör tills sockret löst sig. Koka päronhalvorna i sockerlagen i 2–3 minuter. Låt dem svalna i lagen. Ta sedan upp dem försiktigt och låt kallna helt.
- Mazarinbotten: Värm ugnen till 180° varmluft. Hacka mandlarna fint, gärna i en matberedare. Tillsätt mandelmassa, smör och florsocker och mixa ihop. Tillsätt ägg, mixa kort och tillsätt sedan mjöl och salt. Fördela massan i en smord kakform, 25 cm i diameter.
- Tryck ner päronen i mazarinen. Grädda pajen i ugnen i 35–45 minuter, tills gyllene och genomgräddad. Täck eventuellt med ugnsfolie efter halva tiden så pajen inte tar för mycket färg.
- Servera pajen kall eller ljummen, strödd med lite florsocker. Crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass är jättegott till.
Foto: Columbus Leth
Annons