Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten

05 jan, 2023
AvLouisa Lorang
Recept på päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten
Slå på stort och gör pajen som har allt – päron och mandelmassa på en mazarinbotten. Severa med vaniljglass eller crème fraiche och njut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten

Vacker efterrätt som får skjuts i smaken av citron och rosmarin.

Imponera med vacker päronpaj med mandelmassa och mazarinbotten

6 portioner

Annons

Du behöver:

3 päron
7 dl vatten
4 dl strösocker
3 stjälkar färsk rosmarin
½ dl färskpressad citronsaft

Mazarinbotten:

100 g mandlar
200 g mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
3 1/3 dl (200 g) florsocker
4 ägg
1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
1 knivsudd salt

Till servering:

1 msk florsocker
Ev lätt crème fraiche (eller vispad grädde eller vaniljglass)

Gör så här:

  1. Skala päronen, dela dem och ta ut kärnhusen. Koka upp vatten, socker, rosmarin och citronsaft i en kastrull, rör tills sockret löst sig. Koka päronhalvorna i sockerlagen i 2–3 minuter. Låt dem svalna i lagen. Ta sedan upp dem försiktigt och låt kallna helt.
  2. Mazarinbotten: Värm ugnen till 180° varmluft. Hacka mandlarna fint, gärna i en matberedare. Tillsätt mandelmassa, smör och florsocker och mixa ihop. Tillsätt ägg, mixa kort och tillsätt sedan mjöl och salt. Fördela massan i en smord kakform, 25 cm i diameter.
  3. Tryck ner päronen i mazarinen. Grädda pajen i ugnen i 35–45 minuter, tills gyllene och genomgräddad. Täck eventuellt med ugnsfolie efter halva tiden så pajen inte tar för mycket färg.
  4. Servera pajen kall eller ljummen, strödd med lite florsocker. Crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass är jättegott till.

Foto: Columbus Leth

Annons