Pärontrifle med yoghurtgrädde och nötcrumble
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Pärontrifle med yoghurtgrädde och nötcrumble ser mer avancerad ut än vad den egentligen är – men det behöver inte gästerna veta!
Annons
Pärontrifle med yoghurtgrädde och nötcrumble
Enkelt och gott!
4 portioner
Du behöver:
600 g päron
½ vaniljstång
75 g (0,8 dl) strösocker
½ dl vatten
Nötcrumble:
100 g smör
75 g (2 dl) havregryn
75 g (1 ¼ dl) vetemjöl
60 g pekannötter
60 g farinsocker
½ tsk mald kanel
¼ tsk salt
Yoghurtkräm:
½ vaniljstång
200 g grekisk yoghurt, 10%
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde
Garnering:
Röd skogssyra
Gör så här:
- Skala päronen och skär dem i tärningar. Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur kornen.
- Koka upp päron, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda i ca 10 minuter tills päronen är lättkokta. Kompotten ska vara som gröt, men ändå med päronbitar i.
- Kyl kompotten och kasta den tomma vaniljstången.
- Nötcrumble: Smält smöret och blanda med havregryn, mjöl, grovhackade pekannötter, farinsocker, kanel och salt i en skål.
- Bryn blandningen i en panna på medelvärme i 8–10 minuter, tills den är gyllene. Häll upp på en bit bakplåtspapper och låt den svalna och bli krispig.
- Yoghurtkräm: Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur kornen. Rör om den grekiska yoghurten tillsammans med vaniljfröna och florsockret till en fluffig kräm i en skål. Vispa grädden luftig med en elvisp i en annan skål och vänd ner den i yoghurtkrämen.
- Fördela päronkompott, nötcrumble och yoghurtkräm i lager i 4 portionsglas och garnera med röd skogssyra.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann, Columbus Leth
Annons