Påskbordets 9 viktigaste maträtter
Lagom till påsken ställde Sifo frågan till svenska folket om vad som är viktigast på påskbordet – och här är resultatet.
9. Snaps (2%)
Totalt var det en på femtio som tyckte att nubben var viktigast, ett svar som var betydligt vanligare bland män än kvinnor.
Recept: 7 sorters hemmagjord snaps
8. Prinskorv (2%)
Barnens favorit hänger med både till jul och påsk. Ta korven till nya höjder med våra goda toppings!
Recept: 4 korvar med goda toppings
7. Öl (3%)
Särskilt män tycker att ölen är viktigast, enligt Sifo. Varför inte testa att brygga din egen öl och bjuda på i år?
Recept: Brygg egen öl
6. Lamm (3%)
Att äta lamm till påsk är en relativt ny företeelse i Sverige. Testa vår goda lammstek med krämig potatisgratäng!
Recept: Lammstek med krämig potatisgratäng
5. Köttbullar (9%)
Inget påskbord utan köttbullar. Gör dem riktigt små och delikata! Ät dem som tilltugg eller servera med dina favorittillbehör.
Recept: Cocktailköttbullar med timjan
4. Lax (9%)
Dubbelt så många kvinnor som män ansåg att laxen är viktigast på påskbordet. Vårt goda recept blir buffébordets stjärna.
Recept: Lax med pesto, nötter och picklade grönsaker
3. Påskmust (11%)
En klar generationsfråga. Var femte i åldern 20-29 tyckte att påskmusten var det viktigaste på bordet, jämfört med 1 av 25 bland 65-plussarna.
Läs också: Känner du skillnad på julmust och påskmust?
2. Sill (22%)
Precis som påskmusten är sillen en generationsfråga. En tredjedel av de tillfrågade 65-plussarna kan inte vara utan sill på påskbordet.
Recept: 3 sorters inlagd sill
1. Ägg (31%)
Nyttigt, mättande och gott. Ägg är påskens självklara stjärna! Prova något av dessa härliga recept.
Recept: Knäckande goda recept med ägg
Undersökningen beställdes av Carlsberg Sverige 2016 och gjordes med 1 000 deltagare i åldrarna 20-79 år, spridda över hela Sverige.