Påsktårta med choklad och apelsin
15 mar, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
AvEmma Martiny
AvMaud Onnermark
En läcker påsktårta med choklad och apelsin är den perfekta avslutningen på en riktigt bra påskbuffé!
Annons
Påsktårta med choklad och apelsin
Hittar du inte chokladpinnar kan du doppa salta pinnar i smält choklad.
12 portioner
Du behöver:
200 g mörk choklad med apelsinsmak
150 g smör
150 g kokos- eller rörsocker
5 ägg
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och kakao till formen
Garnering:
1 paket choklad- eller lakritspinnar eller annan dekoration
1 påse små godisägg
Till servering:
Lättvispad grädde
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält försiktigt choklad, smör och socker i en kastrull. Ta från värmen och låt blandningen svalna lite.
- Dela äggen i vitor och gulor. Rör ner gulorna, bakpulver och salt i chokladen i kastrullen, rör till en slät kräm.
- Vispa äggvitorna styva i en skål och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott. Smeten ska bli glansig och jämn.
- Smöra en springform, ca 25 cm i diameter. Strö med kakao så hela formen täcks inuti. Fördela smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills knappt genomgräddad.
- Låt kakan svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natt.
- Dekorera kakan och servera, gärna med lättvispad grädde till.
Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette
Läs också: 12 fina påsktårtor att inspireras av
Annons