Pasta i purjolökssås med krispig pancetta
28 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Färsk pasta med en krämig purjolökssås, toppad med krispig pancetta eller kapris – så enkelt men ändå så otroligt lyxig!
Annons
Pasta i purjolökssås med krispig pancetta
Krämig sås och krispig pancetta, riktig vardagslyx! Vill du ha den vego kan du steka kapris knaprig i stället för pancetta.
4 portioner
Du behöver:
250 g pancetta eller bacon
1 msk olivolja, till stekning
3 purjolökar
1 tsk torkad rosmarin
25 g smör till stekning
½ dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
400 g färsk pasta
Till servering:
25 g parmesan
Blandad grönsallad
Gör så här:
- Skär pancettan i tärningar och stek dem knapriga i olja i en panna. Låt rinna av på hushållspapper. Skölj purjolökarna noga och skär dem i tunna skivor. Fräs purjolök och rosmarin i smör i en djup panna i ca 2 minuter. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt buljong och grädde, låt koka upp och låt sjuda i 5–7 minuter, tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag, spara lite av kokvattnet.
- Vänd pastan i purjolökssåsen, späd eventuellt med lite pastavatten för extra krämighet. Strö över krispig pancetta och servera med nyriven parmesan och en grönsallad.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth
Annons