Pasta med falafel, ostsås och broccoli
13 jan, 2020
AvRedaktionen
Frasig falafel möter len ostsås! Denna vegetariska pastarätt med falafel, ost och broccoli är en favorit för hela familjen.
Annons
4 portioner
Pasta:
230 g kokta kikärter
1/2 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 krm sambal oelek
2 msk majsstärkelse
3 msk olivolja, till stekning
Ostsås:
50 g smör
¾ dl vetemjöl
6 dl mjölk
100 g riven emmentaler
75 g riven Västerbottensost
1 krm riven muskot
Till servering:
300 g penne
200 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli skuren i buketter
Gör falafeln så här:
- Skölj kikärterna, låt rinna av.
- Skala och finhacka vitlök och lök.
- Mixa alla ingredienser plus 1 msk av olivoljan till en jämn smet.
- Forma smeten till små bollar.
- Stek i resterande olivolja på hög värme tills de är frasiga runt omkring.
Gör ostsås så här:
- Smält smör i en kastrull på svag värme.
- Rör ner mjölet så en mjölboll bildas.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning.
- Rör i mjölk tills såsen blir tjock och krämig.
- Ta kastrullen från värmen, rör ner riven emmetaler och Västerbottensost, låt smälta.
- Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
- Rör ihop till en jämn sås.
Gör pastan så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Låt broccolin koka med pastan under koktidens sista 3 minuter.
- Slå vattnet från pastan och fördela den på ett serveringsfat.
- Slå ostsås över, toppa med falafel och broccoli.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Krämig pastagratäng med fläskfile, soltorkade tomater och gräddfil
Annons