Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pasta med falafel, ostsås och broccoli

13 jan, 2020
AvRedaktionen
Recept på pasta med falafel, ostsås och broccoli
Frasig falafel möter len ostsås! Denna vegetariska pastarätt med falafel, ost och broccoli är en favorit för hela familjen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Pasta:

230 g kokta kikärter

1/2 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

2 krm sambal oelek

2 msk majsstärkelse

3 msk olivolja, till stekning

Ostsås:

50 g smör

¾ dl vetemjöl

6 dl mjölk

100 g riven emmentaler

75 g riven Västerbottensost

1 krm riven muskot

Till servering:

300 g penne

200 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli skuren i buketter

Gör falafeln så här:

  1. Skölj kikärterna, låt rinna av.
  2. Skala och finhacka vitlök och lök.
  3. Mixa alla ingredienser plus 1 msk av olivoljan till en jämn smet.
  4. Forma smeten till små bollar.
  5. Stek i resterande olivolja på hög värme tills de är frasiga runt omkring.

Gör ostsås så här:

  1. Smält smör i en kastrull på svag värme.
  2. Rör ner mjölet så en mjölboll bildas.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning.
  4. Rör i mjölk tills såsen blir tjock och krämig.
  5. Ta kastrullen från värmen, rör ner riven emmetaler och Västerbottensost, låt smälta.
  6. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
  7. Rör ihop till en jämn sås.

Gör pastan så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Låt broccolin koka med pastan under koktidens sista 3 minuter.
  3. Slå vattnet från pastan och fördela den på ett serveringsfat.
  4. Slå ostsås över, toppa med falafel och broccoli.
Recept på pasta med falafel, ostsås och broccoli
Pasta med falafel, ostsås och broccoli.

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Krämig pastagratäng med fläskfile, soltorkade tomater och gräddfil

Annons