Pasta med gräddig pumpasås
06 sep, 2022
AvDiana Dontsova
Pumpa kan vara grunden till så mycket gott – som vår gräddiga pumpasås som serveras med pasta och friterad salvia.
Annons
Pasta med gräddig pumpasås
Bakad pumpa mixas med vin, kryddor och grädde till en härlig sås.
6 portioner
Annons
Du behöver:
6 portioner spagetti
Pastasås:
1 pumpa, ca 800 g med skal
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
¾ dl vitt vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kvist färsk rosmarin
1 ½ dl visp- eller mellangrädde
Salt och svartpeppar
Ev lite pastavatten
Friterad salvia:
1 kruka salvia
Olivolja
Till servering:
Nyriven parmesan
Gör så här:
- Skala och skär pumpan i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en gryta och fräs pumpabitarna tillsammans med hackad lök och vitlök. Häll på vitt vin och vatten och lägg i buljongtärningen. Rör om och lägg ner rosmarinkvisten. Låt småputtra under lock i ca 10 minuter eller tills pumpan är mjuk. Plocka bort rosmarinkvisten. Mixa pumparöran slät och tillsätt grädden. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp olivolja i en annan mindre kastrull. Lägg i salviabladen och fritera i ca 5 minuter eller tills de är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
- Koka spagettin al dente, spara lite av kokvattnet. Blanda spagetti och pastasås, späd eventuellt med lite pastavatten för en lösare konsistens. Servera genast med friterad salvia och riven parmesan.
Recept och foto: Diana Dontsova
Annons