Njut av pasta med grönkålspesto
2 portioner
2 Hälsans Kök grillade filéer
300 g spaghetti
1 msk olivolja
Grönkålspesto
10 stora grönkålsblad
1 vitlöksklyfta
1/2 citronsaft
1 dl mandlar
ca 1 dl olivolja
1/4 dl riven parmesanost
salt och peppar
Krispiga grönkålschips
5 stora grönkålsblad
3 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
Go vegan! Byt ut Hälsans Kök grillade filéer mot Hälsans Köks soja nuggets och hoppa över parmesanosten.
Börja med att göra grönkålspeston nedan. Koka spaghetti enligt instruk- tionerna på paketet och gör grönkålschipsen nedan under tiden. Sila av spaghettin och lägg i en stor skål, blanda med ett par stora skedar av pes- tosåsen. Stek de grillade filéerna i olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Servera med pestopastan och toppa med krispiga grönkålschips.
Grönkålspesto
Skölj grönkålsbladen (helst grönkålssorten svartkål, men vanlig grönkål fungerar lika bra). Riv bladen i större bitar och rensa bort den hårda stammen. Skala vitlöksklyftan. Lägg grönkål i en matberedare/mixer med kniv och tillsätt vitlök, mandlar, parmesanost och citronsaft. Var försiktig så att du inte får med några kärnor, vilket kan ge peston en bitter smak. Mixa till en puré och tillsätt olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Peston håller ca 5 dagar i kylen. Den smakar faktiskt ännu bättre efter att fått ”marinera” lite. med salt och peppar. Sen är det klart att servera.
Krispiga grönkålschips
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj grönkålsbladen, riv i större bitar och rensa bort stammen. Torka helt torra med hushållspapper. Massera in oliv- oljan i bladen och lägg på en stor plåt. Sätt in i ugnen ca 10 minuter tills de är krispiga. Chipsen bränns lätt vid, så se till dem ofta. Salta de krispiga chipsen.