Pasta med krämig valnötssås
4 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
175 g valnötskärnor, cirka 350 g oskalade
1 skiva bröd
1/2 dl standardmjölk
1/2 vitlöksklyfta (krossad)
25 g parmesanost (riven)
4 msk olivolja
salt och peppar
1 kg pasta
2 kvistar persilja
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull vatten. Rosta valnötskärnorna gyllene i en stekpanna. Skär bort kanterna på brödskivan och lägg den i en skål. Häll över mjölken. Krossa vitlöksklyftan. Lägg 150 g valnötskärnor i en mixer tillsammans med vitlöken, brödet med mjölken och parmesanosten. Blanda tills konsistensen är jämn och krämig.
Häll i oljan och smaka av med salt och peppar. Blanda på nytt och häll över i en skål. Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk lite olivolja över för att hindra att pastan klibbar ihop.
Om valnötssåsen är för tjock, blanda i lite av det sparade pastavattnet. Blanda såsen med pastan. Hacka resten av valnötterna, 25 gram, grovt och strö dem över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.
Av Anna Wendt
Foto Lisa Björner