Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pastagratäng med blomkål och tryffel

06 feb, 2020
AvRedaktionen
Recept på pastagratäng med blomkål och tryffel
En rätt som passar både till fest och vardag. Denna pastagratäng med blomkål och tryffel är underbart god – och förmodligen en ny favorit!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Pastagratäng med blomkål:

1 litet blomkålshuvud

2 msk olivolja

Salt

300 g makaroner

Ostsås:

1 gul lök

150 g färsk spenat

1 msk smör till stekning

250 ml ricotta

50 g parmesan

2 dl grädde

1/2–1 tsk tryffelolja

1 nypa finriven muskotnöt

Salt och nymalen svartpeppar

250 g mozzarella

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Dela blomkålen i små buketter.
  3. Fördela hälften på en ugnsform, droppa olivolja och strö salt över och vänd runt.
  4. Baka i ugnen i 20 minuter, tills blomkålen är mjuk.
  5. Koka resten av blomkålen i lättsaltat vatten till al dente. Slå av vattnet.
  6. Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de nästan är färdigkokta, men med bett kvar. Slå av vattnet.
  7. Skala och hacka löken fint.
  8. Skölj spenaten.
  9. Stek löken i smör i en panna med höga kanter.
  10. Tillsätt spenat och vänd runt. Ta från värmen.
  11. Mixa de kokta blomkålsbuketterna, ricotta och finriven parmesan i en matberedare eller en blender.
  12. Vänd ner lök, spenat, den ugnsbakade blomkålen och grädde i såsen.
  13. Smaka av med tryffelolja, muskot, salt och peppar.
  14. Vänd ner de kokta makaronerna och fördela i ett ugnsfast fat.
  15. Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på toppen.
  16. Värm i ugnen i 20 minuter tills ytan är fint gyllene.
Recept på pastagratäng med blomkål och tryffel
Pastagratäng med blomkål och tryffel.

Av: Emma Martiny

Foto: Nina Malling, Winnie Methmann

LÄS MER:

Pastagratäng med fläskfilé och ädelost

Vegetarisk pastagratäng med quorn

Annons