Pastagratäng med blomkål och tryffel
06 feb, 2020
AvRedaktionen
En rätt som passar både till fest och vardag. Denna pastagratäng med blomkål och tryffel är underbart god – och förmodligen en ny favorit!
Annons
4 portioner
Pastagratäng med blomkål:
1 litet blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt
300 g makaroner
Ostsås:
1 gul lök
150 g färsk spenat
1 msk smör till stekning
250 ml ricotta
50 g parmesan
2 dl grädde
1/2–1 tsk tryffelolja
1 nypa finriven muskotnöt
Salt och nymalen svartpeppar
250 g mozzarella
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Dela blomkålen i små buketter.
- Fördela hälften på en ugnsform, droppa olivolja och strö salt över och vänd runt.
- Baka i ugnen i 20 minuter, tills blomkålen är mjuk.
- Koka resten av blomkålen i lättsaltat vatten till al dente. Slå av vattnet.
- Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de nästan är färdigkokta, men med bett kvar. Slå av vattnet.
- Skala och hacka löken fint.
- Skölj spenaten.
- Stek löken i smör i en panna med höga kanter.
- Tillsätt spenat och vänd runt. Ta från värmen.
- Mixa de kokta blomkålsbuketterna, ricotta och finriven parmesan i en matberedare eller en blender.
- Vänd ner lök, spenat, den ugnsbakade blomkålen och grädde i såsen.
- Smaka av med tryffelolja, muskot, salt och peppar.
- Vänd ner de kokta makaronerna och fördela i ett ugnsfast fat.
- Riv mozzarella i mindre bitar och fördela på toppen.
- Värm i ugnen i 20 minuter tills ytan är fint gyllene.
Av: Emma Martiny
Foto: Nina Malling, Winnie Methmann
LÄS MER:
Annons