Pastasallad med tonfisk och rostbiff
10 personer (buffé)
Du behöver:
1 kg pasta, gärna lite större som penne eller skruvar
3 burkar tonfisk i olja, ca 170 g/st
4 sardeller
50 g kapris
4 dl majonnäs
1 citron, saft och rivet skal
salt
nymalen svartpeppar
färsk persilja
175 g soltorkade tomater
200 g oliver
100 g cocktailkapris
Rostbiff:
2 rostbiffar, ca 600 g/st
4 msk farinsocker
1 1/2 msk salt
25 g smör
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
6 rosmarinkvistar
Gör så här:
Börja med rostbiffen. Putsa köttet. Rör ihop farinsocker och salt och gnid in i köttet. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor i cirka 3–5 minuter. Rör ihop olivolja, pressad vitlök och repad rosmarin, häll i plastpåsar och lägg i köttet. Massera in marinaden och låt köttet ligga i kylen över natten.
Sätt ugnen på 175°. Lägg stekarna i en ugnsfast form, med lite avstånd emellan. Stek köttet i ugnen tills temperaturen når 55° för röd, 60° för rosa och 65 för genomstekt. Ta ut och låt vila under en bit smörpapper 20 minuter (lägg inte över aluminiumfolie, då blir rostbiffen överstekt).
Gör under tiden pastasalladen: Koka pastan efter anvisningarna på paketet, låt rinna av. Häll av tonfisken och lägg i en mixer. Tillsätt sardeller och blanda till en grov pasta. Häll upp i en skål och rör ner kapris och majonnäs. Smaka av dressingen med citronsaft, -skal, salt och peppar.
Vänd ner hälften av dressingen i pastan tillsammans med hackad persilja. Rör ner hackade soltorkade tomater, oliver och hackad cocktailkapris.
Skär upp köttet i skivor och servera till pastasalladen tillsammans med resterande dressing vid sidan av.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft