Pavlova med vaniljkräm och bär
12 dec, 2019
AvRedaktionen
Efterrättslyx! Denna pavlova med vaniljkräm och portvinsmarinerade bär är en riktig dröm. Pudra över florsocker vid servering.
Annons
4–6 portioner
Pavlova:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 krm ättiksprit
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tsk vaniljsocker
Portvinsmarinerade bär:
1 kanelstång
2 stjärnanis
250 g bär, t ex jordgubbar, blåbär, lingon
1 1/2 dl portvin
1 1/2 msk florsocker
Till servering:
1 msk florsocker
Gör så här:
- Lägg kanelstång, stjärnanis och bär i en skål, häll över portvin.
- Strö över florsocker och blanda runt.
- Låt stå i kylen över natten. Rör om försiktigt någon gång under tiden.
- Sätt ugnen på 125°.
- Vispa äggvitan till ett fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret lite i taget.
- Vispa i potatismjöl och ättiksprit tills marängen formar mjuka toppar.
- Bred ut marängsmeten i en stor och en mindre cirkel på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda cirka 1 timme.
- Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt marängen svalna i ugnen.
- Lägg den största marängen på ett fat.
- Vispa grädde, crème fraiche och vaniljsocker till ett fast skum.
- Skeda upp på marängen. Lyft ur kanel och stjärnanis från bären.
- Skeda bären över vaniljkrämen och lägg på den mindre marängen.
- Toppa med mer vaniljkräm och bär.
- Pudra över florsocker och servera.
Av: Sofia Andersson
Foto: Arto Vuohelainen
LÄS MER:
Annons