Pavlovakrans med äppelkompott och dulce de leche
24 nov, 2023
AvCatarina König
Hur vacker är inte den här pavlovakransen som toppas med äppelkompott och dulce de leche? Gudomligt god är den också såklart!
Annons
Pavlovakrans med äppelkompott och dulce de leche
Ett perfekt avslut på middagen.
Annons
4–6 portioner
Du behöver:
Pavlovakrans:
3 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk Maizena majsstärkelse
Dulce de leche-kräm:
2 dl Smetana
¾–1 dl dulce de leche
½ tsk vaniljsocker
Äppelkompott:
3–4 syrliga äpplen
50 g smör
½ dl strösocker (mer om äpplena är mycket syrliga)
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
Till servering:
1 dl vispgrädde
½ dl dulce de leche
Citronmeliss
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Tillsätt sedan socker, lite i taget, och citronsaft. Fortsätt vispa tills marängen blir toppig och glansig. Vänd sedan i majsstärkelse som siktas över.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa ut marängen till en rund krans. Forma små skålar i kransen med en sked.
- Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Pavlovan ska vara torr när den är klar.
- Dulce de leche-kräm: Blanda samman Smetana med dulce de leche och smaka av med vaniljsocker. Låt stå i kylskåpet till servering.
- Äppelkompott: Skala och hacka äpplena i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner äppelbitarna.
- Tillsätt socker, kanel och ingefära och låt fräsa tills äpplena mjuknat något (det skall inte bli äppelmos). Smaka av och tillsätt ev mer kanel, ingefära eller socker.
- Vispa grädden och lägg i en spritspåse med önskad tyll. Lägg även dulce de leche i en annan spritspåse.
- Lägg kransen på ett tårtfat. Klicka i äppelkompott i fördjupningarna i kransen, och klicka på dulce de leche- kräm på kompotten. Spritsa på lite grädde och små klickar dulce de leche runt om. Garnera med citronmeliss.
Foto: Catarina König
Annons