Peach melba-galette med glass
15 mar, 2020
AvRedaktionen
Vår nya efterrättsfavorit! Bjud på lyxig peach melba-galette – servera med vaniljglass.
Annons
8 portioner
Du behöver:
3 dl (175 g) vetemjöl
1 dl (50 g) mandelmjöl
½ dl (50 g) strösocker
100 g smör
1 ägg
Fyllning:
2 msk mandelmjöl
4 persikor
1 vaniljstång
½ dl (50 g) strösocker
200 g hallon
1 tsk majsstärkelse, (maizena)
Till kanten:
1 ägg till pensling
1 msk strösocker
40 g mandelflagor
Garnering:
Florsocker
Till servering:
1 liter vaniljglass
Gör så här:
- Blanda mjöl, mandelmjöl och socker.
- Skär smöret i mindre bitar och arbeta in i blandningen.
- Tillsätt ägget och samla snabbt ihop degen.
- Kavla ut på lätt mjölat bakbord till en ca 4 mm tjock och rund deg.
- Lyft över degen till en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Strö mandelmjöl över mitten av degen men lämna ett 5 cm brett område till kanten.
- Skär persikorna i klyftor och fördela ovanpå mandelmjölet på degen.
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, blanda dem med sockret.
- Blanda vaniljsockret, hallon och majsstärkelse och strö det över persikorna.
- Vik in och kläm ihop degkanterna över fyllningen.
- Pensla kanten med ett uppvispat ägg.
- Blanda socker och mandelflagor och strö och klappa fast runt kanten.
- Låt kakan stå kallt i 30 minuter.
- Värm ugnen till 225° varmluft (gärna med undervärme).
- Grädda pajen i 10 minuter.
- Sänk ugnsvärmen till 150° och grädda i ytterligare 20 minuter.
- Garnera med lite florsocker och servera med vaniljglass.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons