Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

10 apr, 2016
AvRedaktionen
Fjordörret med en skorpa av söta pekannötter serveras med en fräsch sås på apelsin och rosmarin. Ett recept med många smaker i en lyckad kombination.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås.
Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås. Foto: Tom Haga

4 portioner

Tid: 40-60 min

Pekanstekt norsk fjordörret

800 g norsk fjordörret

2 dl pekannötter

1,5 dl vetemjöl

1 st äggvita

2 msk smör

salt och peppar

Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar. Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål. Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål. Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen. Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.

Annons

Apelsin- och rosmarinås

2 st apelsin

0,5 st citron

2 st schalottenlök

1,5 dl vitt vin, torrt

0,5 dl vitvinsvinäger

3 stjälkar persilja

3 stjälkar timjan, färsk

3 stjälkar rosmarin, färsk

0,5 dl vispgrädde

100 g smör

Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken. Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter. Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tred- jedel av vätskan återstår. Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp. Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka. Smaka av med salt och peppar.

Sallad

1 st morot

1 st hjärtsallad

10 stjälkar gräslök, färsk

Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen. Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.

Annons