Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås
4 portioner
Tid: 40-60 min
Pekanstekt norsk fjordörret
800 g norsk fjordörret
2 dl pekannötter
1,5 dl vetemjöl
1 st äggvita
2 msk smör
salt och peppar
Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar. Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål. Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål. Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen. Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.
Apelsin- och rosmarinås
2 st apelsin
0,5 st citron
2 st schalottenlök
1,5 dl vitt vin, torrt
0,5 dl vitvinsvinäger
3 stjälkar persilja
3 stjälkar timjan, färsk
3 stjälkar rosmarin, färsk
0,5 dl vispgrädde
100 g smör
Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken. Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter. Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tred- jedel av vätskan återstår. Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp. Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka. Smaka av med salt och peppar.
Sallad
1 st morot
1 st hjärtsallad
10 stjälkar gräslök, färsk
Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen. Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.