Peter Norman: "Tacos med ägg är en favorit"
Namn: Peter Norman.
Ålder: 52 år.
Bor: I Mexico City.
Familj: Maken Sergio, två katter och en hund.
Gör: Utbildad kock som jobbar som receptmakare, matstylist och -fotograf.
Aktuell med: Tv-serien Fahléns matäventyr (TV 4), kokboken Mest grönt (Nygren & Nygren), har precis guidat runt Årets kock Thomas Sjögren en vecka i Mexiko.
Av alla länder du besökte i tv-serien Fahléns matäventyr, vilket var bäst?
– Peru. Det är mitt nya favoritland! Även om det var lite svårt att hålla masken när jag skulle laga mat på 4 200 meters höjd och hälften av teamet kräktes och var höjdsjuka.
Du är ju också aktuell med en ny kokbok, Mest grönt och konsten att koka bläckfisk, vilket är ditt favoritrecept från den?
– Tacos med ägg, tomat och chili. Jag äter två sådana varje morgon, finns inget godare.
Vilken är din senaste upptäckt i matväg?
– När min japanske vän bjöd hem mig på middag. Då fick man göra sin egen sushi, lite som tacos, faktiskt. Det fanns skålar med ris, skurna noriblad, sashimi och annat gott på bordet, så du fick plocka ihop din egen sushistrut. Det är ju så japanerna äter sushi hemma! Sedan är jag nykär i quinoa, som jag återupptäckte i Peru.
Vad är det äckligaste du någonsin har ätit?
– Svår fråga, för det där brukar förändras. Förr tyckte jag att mage och insekter var bland det äckligaste, men i dag äter jag mage, gräshoppor (har en rökig smak) och bärfisar (smakar syrligt gott) hemma i Mexiko och har smakat stekta larver på Borneo.
Vilken är din favoritrestaurang i Sverige?
– Rolfs kök – fantastiskt god mat. Genuin och vällagad. Som kock är jag också djupt imponerad av Mattias Dahlgrens Matbaren. Han är min idol.
… och utomlands?
– Maximo Bistrot Local i Mexico City. Eduardo gör lyxiga huvudrätter av broccolistammar eller potatisgratäng – ett helt nytt tänk. Man skriker när man äter hans mat, så gott är det.
Favoritdryck?
– På dagen är det vatten. Kanske lite trist, men jag dricker till exempel inte läsk. På kvällen gärna en Côtes du Rhône eller champagne – det passar ju till allt! Min bästa just nu är Runiarts Blanc de Blanc.
Favoritkrydda?
– Dragon. Passar utmärkt till fisk och skaldjur, som jag älskar, och grönsaker som sparris. Smör, vitlök och dragon – så gott!
Hur ser det ut i ditt kök?
– Det är turkost och jag försöker ha ordning och reda. Mitt bästa tips är att investera i två hoar – en för grönsaker och en för disk.
Har du någon favoritmaskin i köket?
– Är inte så förtjust i maskiner över huvud taget, men gör ett undantag för min riskokare. Annars är det min mortel. Jag gillar att laga mat med händerna.
Vad har du alltid i ditt kylskåp?
– Salsa molcajete roja (se recept nedan). Gör en sats varje vecka. Den passar till allt.
Hur dukar du?
– Jag äger inte en komplett servis, så det blir en blandning. Älskar keramik och har mycket från Birgitta Watz och Mateus. I Mexiko dukar man aldrig innan gästerna kommer – för man vet ju aldrig hur många som dyker upp!
Hur imponerar man bäst på sina matgäster – utan att behöva anstränga sig för mycket?
– Låt gästerna vara delaktiga. Gör till exempel en egen pastadeg, och när gästerna kommer får de ett glas champagne och hjälpa till att fylla pastadegen till raviolikuddar. Man låtsas helt enkelt att de får rycka in och hjälpa till av en slump – fast det är ju förstås noga uträknat. Funkar varje gång (skratt)!
Recept på salsa molcajete roja
Rosta 1 kg plommontomater, 2–6 serranochilifrukter och 1/2 tunt skivad gul lök i en torr gjutjärnspanna tills de är rejält svarta runt om. Mortla 3 vitlöksklyftor med pressad juice från 2 lime och salt. Tillsätt den rostade löken och därefter chilifrukterna och sist tomaterna. Mortla sönder ordentligt till en sås. Smaka av med salt.