Läckra petit-chou med rökt lax
28 jan, 2021
AvRedaktionen ELLE
Många tror att petit-chou bara är en klassisk fransk dessert men ack så fel de har! Fyll dem istället med örtkräm och rökt lax och voilà! Bon appetite!
Annons
Petit-chou med rökt lax
Tips! Här behövs en spritspåse!
10 petit-chouer
Du behöver:
100 g smör
1 ⅕ dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 dl (120 g) vetemjöl
4 ägg
Örtkräm:
1 knippe gräslök
1 msk riven pepparrot
300 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
1 lime
Salt och svartpeppar
Fyllning:
1 gurka
250 g kallrökt lax
75 g små sallatsblad
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Koka upp smör, vatten, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Sänk värmen något. Tillsätt allt mjöl och vispa blandningen i ca 3 minuter för hand, tills mjölet är jämnt fördelat. Ta från värmen och låt degen svalna i kastrullen i ca 5 minuter.
- Vispa upp äggen och rör ner litet i taget i degen med en träsked. Arbeta in ordentligt i degen innan du tillsätter mer. Den färdiga degen ska vara tjock, seg och glansig. Sätt en rund tyll på en spritspåse. Fyll med deg och spritsa ut degtoppar, ca 5 cm i diameter, på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Se till att hålla gott om avstånd mellan degtopparna för de sväller kraftigt i ugnen.
- Grädda i ugn i ca 35 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden! Då riskerar petit-chouerna att falla samman. Tvivlar du på om de är färdiga i slutet av gräddningen, ta ut en, och faller den samman inom 10 sekunder ska de övriga bakas lite längre. Låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
- Hacka gräslöken fint och blanda med pepparrot, färskost och crème fraiche. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Skiva gurkan och skär laxen i mindre bitar. Dela petit-chouerna och fyll med örtkräm, lax, gurka och sallatsblad.
Recept: Linn Grubbström Foto: Betina Hastoft
Annons