Pho med kyckling och brysselkål
16 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Pho är en klar vietnamesisk nudelsoppa med färska kryddor, här i gott sällskap med kyckling och brysselkål.
Annons
Pho med kyckling och brysselkål
En klassisk vietnamesisk soppa som ofta serveras med färska örter och smaksättare bredvid, så att man själv kan justera smaken.
Annons
8 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
2–3 kycklingbröst med skinn
Smakneutral olja till stekning
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
15 g färsk ingefära
1,6 l hönsbuljong
2 stjärnanis
1 kanelstång
6 hela nejlikor
Ca 3 msk fisksås (efter smak)
75 g tunna risnudlar
Till servering:
2 gröna chilifrukter
2 limefrukter
200 g brysselkål
1 knippe färsk koriander
1 knippe thaibasilika
Srirachasås
Gör så här:
- Skär kycklingen i tunna skivor och stek dem i lite olja i en stor wokpanna i 2-3 minuter, tills de är genomstekta. Ta av från värmen.
- Skär purjolök och lök i tunna klyftor och skiva vitlöken tunt. Värm woken igen, tillsätt eventuellt mer olja och stek all lök tills den mjuknar lite.
- Skala och skiva ingefäran. Rör ner den i woken med kycklingen. Tillsätt buljong, stjärnanis, kanelstång och nejlikor. Låt soppan koka i 4–6 minuter under lock. Smaka av med fisksås.
- Ta bort stjärnanis, nejlikor och kanelstång. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar och låt dem rinna av.
- Servering: Ansa och skiva chilin. Skär limen i klyftor. Skölj och plocka bladen från brysselkålen. Skölj örterna. Häll upp soppan och de kokta nudlarna i mindre skålar på ett serveringsfat. Fördela chili, limeklyftor, brysselkålsblad, koriander och thailändsk basilika på fatet tillsammans med chilisås och en liten kökssax.
Foto: Lene Samsø
Annons