Pilgrimsmusslor med skaldjursmajonnäs
4 personer som förrätt
Du behöver:
12 pilgrimsmusslor
neutral olja till stekning
salt
svartpeppar
Skaldjursmajonnäs:
5 dl neutral olja
300 g skal från skaldjur (t ex hummer, havskräftor, räkor)
1 gul lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1/2 röd paprika (hackad)
2 tomater (i bitar)
1 msk tomatpuré
några kvistar timjan
några kvistar dill
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
örter efter smak till garnering
Gör så här:
Fräs skaldjursskalen i lite av oljan tills de fått lite färg. Lägg i lök, grönsaker och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Häll på resten av oljan och låt koka upp. Dra kastrullen åt sidan och lägg i örterna. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Sila genom finmaskig sil. Vispa ihop äggulan med senap och vinäger. Tillsätt skaldjursoljan droppvis och sedan i en tunn, jämn stråle under ständig vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Stek pilgrimsmusslorna i het panna i olja i cirka 30 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Garnera med örterna.
Av: Markus Aujalay