Pilsnersill med apelsin och vanilj
TV-kocken och krögaren Nils Molinder från Melanders Fisk är mannen bakom receptet till Pilsnersillen. Sillen är smaksatt med Eriksbergs Juvelpilsner vilket ger en rundare och fylligare smak jämfört med en klassisk sill. Förutom ölet är sillen även smaksatt med apelsin, vanilj och rödlök.
– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet och komplettera med somriga toner som apelsin och rödlök, säger Nils Molinder.
Nils rekommenderar att sillen ska läggas in minst 48 timmar innan den ska serveras och allra helst en vecka innan för att smakerna ska utvecklas helt.
Pilsnersill med apelsin och vanilj
4-6 portioner
Du behöver:
1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl ättika 12%
2 dl Eriksberg pilsner
1/2 dl färskpressad apelsin
1/2 dl vatten
1 st stjärnanis
1 st vaniljstång
1 rödlök
1 apelsin till garnering
några kryddpepparkorn
Gör så här:
1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Melanders Pilsnersill kan även köpas hos Melanders Fisk, pris 75 kr för 220 g.