Kanel- och sockermunkar
10–15 munkar
Tid: 35 minuter
Du behöver:
1 ägg
1 dl socker
2 msk smör
1 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 liter frityrolja
1/2 dl strösocker
4 msk mald kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd sedan ner i degen.
Ta degen ur bunken och knåda den på mjölat underlag. Dela degen i 10–15 jämnstora bitar. Rulla bollar av degbitarna som du sedan gör ett hål i, snurra degen runt ditt finger tills du har ett ganska stort hål.
Värm oljan i en rymlig kastrull till cirka 170°. Fritera några munkar åt gången tills de är gyllene, cirka 1 minut på varje sida. Lägg munkarna på hushållspapper att rinna av. Blanda socker och kanel och vänd runt munkarna i det.
Av: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna