Pizza bianca med potatis och lax
24 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Många är skeptiska till pizza bianca – en pizza utan tomatsås – men ack vad fel de har! Lyxa till pizzan med potatis, rökt lax, lufttorkad skinka eller färska champinjoner. Så gott!
Annons
Pizza bianca med potatis och lax
Prova en pizza utan tomatsås, gott och vardagslyxigt! Laxen kan bytas ut mot lufttorkad skinka eller tunt skivade färska champinjoner.
4 portioner
Du behöver:
Pizzadeg:
25 g jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
400 g (ca 6 ¾ dl) vetemjöl
Fyllning:
3 gula lökar
1 knippe salladslök
15 g smör till stekning
Salt och peppar
1 dl crème fraiche
400 g potatis
150 g riven mozzarella
1 tsk torkad timjan
Till servering:
100 g mâchesallad
150 g kallrökt lax, skivad
Gör så här:
- Pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och knåda degen i ca 5 minuter, gärna med maskin, tills den släpper kanterna. Täck och låt jäsa i en timme.
- Dela degen i två bitar. Kavla ut till två runda pizzabottnar på mjölat bord. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper.
- Fyllning: Skala löken och skär i tunna skivor. Ansa och strimla salladslöken fint. Stek båda löksorterna mjuka i smör på medelvärme i ca 5 minuter. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 225° varmluft. Bred ett tunt lager crème fraiche på pizzabottnarna. Tvätta potatisarna och skiva dem mycket tunt. Fördela potatis och lök på pizzorna. Strö över mozzarella och krydda med timjan samt lite salt och peppar.
- Grädda pizzorna i ugnen 12–15 minuter, tills de är spröda och gyllene. Toppa sedan de varma pizzorna med sallad och lax.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons