Pizza med fikon, chèvre, karamelliserad rödlök och prosciutto
4 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Pizzadeg:
15 g jäst
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
3–4 dl vetemjöl special
Topping:
2 stora rödlökar
2 msk olivolja
1 msk smör
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
3–4 färska fikon
4–5 skivor prosciutto
ca 100 g chèvre (smulad)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Börja med att förbereda pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Skala och skiva rödöken tunt. Värm olja och smör i en stekpanna. Stek löken på låg värme i ca 15 minuter, under omrörning. Tillsätt balsamvinäger och farinsocker och höj värmen. Stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan. Skär fikonen i klyftor. Dela prosciutton på längden. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig och kavla ut den till en stor rundel. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Fördela rödlök, prosciutto, chèvre och fikon jämnt över pizzadegen. Grädda i ugnen i ca 10–15 minuter.
Av: Monica Eisenman
Foto: Jonny Lindh