Pizza med gorgonzola och äpple
13 apr, 2020
AvRedaktionen
Läcker italiensk pizza med en twist! Bjud på underbar pizza med gorgonzola, äpple och schalottenlök.
Annons
4 små pizzor
Pizzabotten:
15 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl durumvetemjöl
Pizzatopping:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
2 syrliga äpplen
Salt och nymalen svartpeppar
150 g gorgonzola
4 msk crème fraiche
2 dl riven parmesan
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt olja och salt.
- Tillsätt mjöl och knåda väl.
- Täck skålen och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Ställ in en plåt i ugnen och värm den till 250°.
- Skala lök och vitlök och skär i tunna skivor.
- Stek dem i smör och olja i cirka 15 minuter tills de mjuknar och blir genomskinliga men inte tar färg.
- Skala äpplena och kärna ur. Skär i tärningar.
- Lägg i stekpannan och stek vidare i 5 minuter.
- Krydda med salt och peppar.
- Skär osten i skivor.
- Kavla ut degen till 4 pizzor.
- Lyft över dem på bakplåtspapper.
- Bred på ett tunt lager crème fraiche, lägg sedan på äppel- och lökblandningen, strö över gorgonzola och parmesan.
- Ta ut plåten (som är het), lägg över pizzorna och grädda i 8–10 minuter.
Av: Sanna Käkälainen
Foto: Fabian Björk
LÄS MER:
Spröd pizza med mozzarella och citron
Annons