Pizza med plommon och parmaskinka
26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Våga tänk utanför boxen och testa något nytt på pizzan – vad sägs om söta plommon och salt parmaskinka?
Annons
Pizza med plommon och parmaskinka
Söta plommonen harmonierar perfekt med den salta skinkan och parmesanen.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
10 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
400 g (ca 6 ¾ dl) manitobamjöl
Fyllning:
100 g mascarpone
2 förp. färsk mozzarella
2 tsk torkad rosmarin
Salt och peppar
50 g rucola
4 plommon
12 skivor parmaskinka
50 g parmesanost
4 msk balsamico
Gör så här:
- Pizzadeg: Smula ner jästen i en skål och rör ut i ljummet vatten. Tillsätt olja, socker och salt och rör samman väl.
- Tillsätt mjöl och knåda degen tills den är klumpfri och smidig. Täck degen med plastfolie och en ren kökshandduk och låt den jäsa i rumstemperaturi ½ timme. Ställ sedan degen i kylskåpet i minst 8 timmar.
- Tänd grillen och låt en pizzasten bli varm på gallret, alternativt tänd en pizzaugn. Häll ut degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Kavla eller dra ut degen till tunna pizzabottnar och lägg i turordning på en pizzaspade.
- Fyllning: Bred ett tunt lager mascarpone på pizzabottnarna och strössla över bitar av mozzarella. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Skjutsa över pizzan från spaden till den varma pizzastenen och baka pizzan krispig och gyllene på grillen under lock i 12–15 minuter eller i en pizzaugn i cirka 1–2 minuter. Skölj och torka rucolan.
- Skölj plommonen och skär dem i tunna klyftor. Toppa de varma pizzorna med rucola, plommon, parmaskinka ochfärskriven parmesanost och droppa lite balsamico över. Servera genast.
Foto: Betina Hastoft
Annons